Kinesiske specialiteter og lava-sten


D. 30/4-2012


Det blev mandag morgen og dagen blev skudt i gang med en frisk svømmetur i poolen.
Herefter tog Mor, Marlene og jeg ind på Orchard for at snuse lidt og Marlene fik ordnet både hænder og fødder hos en negle-dame.



Vi fik dog ikke købt alverden på Orchard – udover en lækker frugt-smoothie. Herefter tog vi metroen til China Town.

Her fik vi både set det kinesiske Hawker Center, de små spøjse boder hvor kineserne solgte grisefødder, grisehaler, kyllingefødder, indvolde og andre kinesiske specialiteter.

Vi besøgte Tooth Relic Templet. Tempelkomplekset stod færdigt i 2007 til en pris af 53 mio Singapore Dollar. Det huser et helligt relikvie af en af Buddhas hænder (påstår man). 
Da vi besøgte templet sad de kinesiske munke og messede. De sad og gentog den samme sætning i alt den tid vi var der, således havde de siddet længe inden vi kom, og skulle helt sikkert sidde sådan længe endnu.

Der er igen adgang i shorts eller t-shirt, så både Mor, Marlene og jeg måtte pænt iføre os en lang brun nederdel og et grønt sjal til at dække vores skuldre.



Vi svingede ligeledes forbi Sri Mariamman-templet. Templet til Sri Mariamman, den vigtigste modergudinde for de ældste termilske hinduer, og er ligeledes det ældste hindutempel i Singapore. Mariamman menes at kunne helbrede sygdomme, så derfor er her meget passende tilbud om gratis lægehjælp.

På vejen tilbage købte vi en masse eksotisk frugt, som vi ville have med hjem og nyde ved poolen.

Vi tog metroen hjem, og fik os en velfortjent eftermiddagssvømmetur. Senere stod dagens program på Clarke Quay.

Clarke Quay er Singapores ’Jomfru Ane Gade og ligeledes Singapores svar på Åen i Aarhus. Clarke Quay er opkaldt efter Andrew Clarke som var Singapores anden Guvenør.

Vi besøgte Resturanten Hot Stones (Varme Sten). Restaurantens koncept  er at grille sin egen mad på en brand-varm lavasten, hvilket var til stor morskab for os alle. Vi fik både grillet, bøffer, laks, rejser og gigantiske mutant tiger-rejer. Og det smagte herligt. Vi var så heldige at nyde udsigten fra restaurantens båd, hvor vi sad helt ude i stævnen.




Et par timer senere, var lavastenene brændt ud, og vi havde grillet og spist vores mad. Dog var vi ikke helt klar på at tage hjem endnu. Derfor gik vi på en bar, hvor der var liveband, og fik os nogle gode drinks.  Deriblandt nogle Singapore Slings.


Så kom Mor og Marlene til Østen

D. 29/4 - 2012


Klokken blev 4.00 og vækkeuret ringede, det var tid til at stå op, og hente mor og Marlene i lufthavnen.

Vi fik heldigvis hurtigt en taxa og inden længe var vi i Changi lufthavn, bestilte en kop kaffe og en toast. Og ventede i spænding. Det var ligesom juleaften, som da man var 5 år gammel, så meget glædede vi os.

20 min før tid landede de, og hurtigt efter kunne vi øje på dem. De fik hurtig deres bagagae og ude var de. Gensynsglæden var stor, og Lasse beskriver os piger som værende  ’3 flæbende tomater'. 

Vi tog hjem og sad lidt inden vi hoppede i seng igen. Nogle timer senere vækkede Lasse og jeg herskabet, og der var serveret det store morgenmadsbord – med danske flag – da vi skulle fejre Marlenes fødselsdag.

Senere på dagen fik vi set Orchard, Marlene fik hendes fødselsdagsgave, gåtur på Marinaen, svømning i poolen og aftensmad i det lokale Hawker Center.



Rigtig god start på ferien!

Flopper I SingaLinga


D. 22/4 - 2012

Tidligt søndag morgen fik Lasse og jeg besøg af min veninde, Maria Florup, som havde lagt vejen forbi Singapore inden hun skulle videre til Thailand på ferie.

Maria kom tidligt søndag morgen. Efter den lange rejse fik hun sig en lille lur. Efterfølgende besluttede vi os for, at vise Maria Singapore fra sin bedste side. Vi tog derfor ned til Marina Bay Sands. Marina Bay Sand er et enormt Shopping Center, Hotel, konference haller, restauranter og meget mere, som alt sammen er bygget på Marinaen i Singapore af Las Vegas Sands.



Vi tog elevatoren op på 57’ende etage og spiste den lækreste brunch med den dejligst udsigt. Vi sad der i små 4 timer, hvor vi ligeledes fik besøg af et hold Siemens kollegaer, Tom og Josefine, som ligeså lige er flyttet til Singapore.


Efterfølgende tog Maria og jeg er tur ind for at shoppe og lidt og andre tøseting
Vi havde os en rigtig dejlig søndag!

Snuden vendes igen mod Singapore

D. 9/4 – 2012
Sidste dag inden Påsken igen har fået sin ende. Vi startede dagen i den overdådige morgenmads buffet og spiste til vi næsten var ved at revne.
Herefter tog vi plads nede på stranden, fik hygget, læst og badet. Og inden længe gik turen til lufthavnen og tilbage til Singapore og hverdagen.


Vi har haft os en helt fantastisk påskeferie. Og turen går helt sikkert tilbage til Borneo inden så længe. Der er stadig så mange eventyr at hente.


Ps. Triologien Hunger Games kan varmt anbefales! (Hårrejsende ferielæsning)

Et liv i sus og dus

D. 8/4-2012

Efter at have boet lidt forhutlet, spist en del ukendt, plasket rundt i de skønneste koral-rev, skulle vi igen søndag morgen til Kota Kinabalu, hvor vi skulle tilbringe det sidste døgn.
Til min store og glædelige overraskelse havde Lasse taget fusen på mig. Da han havde bestilt det dejligste og lækreste hotel til den sidste overnatning. Vi skulle derfor bo på Shangri La, og sikke da en luksus vi blev mødt af. Som vi egentlig trængte lidt til. Vi fik et lækkert værelse med udsigt til vandet, og en kort-huls golfbane. Især det at kunne gå i bad i varmt vand, i en bruser som rent faktisk gav vand nok fra sig, så man kunne skylle sæben ud af håret var herligt.


Vi smed vores kufferter, satte os ud på altanen, bestilte to store burger og en is-spand med Tiger øl. For nu ville vi bare NYDE at NYDE.


Efter at have spist og slappet af udfordrede Lasse mig på kort-huls golfbanen. Vi tabte og vandt lidt begge to – og har meget at lære endnu.


Om aftenen spiste vi nede langs vandet på et af hotellets restauranter. En god bøf skal der ikke kimses af!


Blandt sø-agurker og kæmpe skildpadder

D. 7/4 - 2012
Borneo er velsignet med nogle af de rigeste og flotteste koralrev i verden. Man kan dykke med enorme stimer af fisk, djævlerokker, kulørte fisk, søstjerner og flere kæmpe skildpadder end man kan forestille sig. Der er derfor også de bedste dykkerresorts som ligger ved de flotte øer i Sabah, som er omkranset af hvide sandstrande og palmetræer – efter sigende et perfekt område for den perfekte dykning. Så det skulle vi selvfølgelig også prøve. Dog blev vi boende på vores lille kammer i Semporna, da en overnatning på disse øer kostede spidsen.


Vi prøvede vores grej, fandt hvad vi skulle bruge og kort tid efter var vi på vej ud på det åbne vand.  Vi var i alt 6 dykkere og 2 instruktører. Et godt hold.


Inden det første dyk af i alt 2 sejlede vi hen over det fineste blå vand og sigtbarheden var perfekt. Vi kunne se de fineste lilla søtjerner, små fisk og store samt små skildpadder svømme lige forbi os. Og inden længe blev det vores tur til at komme i vandet. Og hvilken en oplevelse! Sikke et koralrev og dyrerige vi blev mødt af. Vores dykkerinstruktør gav os lov til at røre en stor lilla søstjerne, holde en stor fed sø-agurk og en sød lille Nemo fisk. Dog så vi ingen skildpadder igen, og er derfor nødsaget til at skulle afsted igen. Meget snart.


Vi tilbragte det meste af dagen på vandet hvor vi skiftevis dykkede, snorklede og svømmede. Vi blev igen mødt af søsigøjnerne. De fik de madpakker vi havde tilovers, hvor efter de sejlede væk igen.


Efter en lang dag med dykning, sol og sjov var vi ganske trætte da det blev aften. Det blev kun lige til lidt aftensmad, og kort tid efter faldt vi begge i søvn. Ganske udmattede.


Semporna, næseaber og brændt kød

D. 6/4-2012

Ganske tidligt næste morgen tog vi en taxa til lufthavnen. 45 minutter efter take-off landede vi på østkysten. For at komme til Semporna, skulle vi kører en times tid. Men selvom vi begge var trætte og sultne gik tiden ganske hurtigt. Køreturen i sig selv var ganske spændende, da de gæve malayer har til vane at køre en lille smule for strækt og overhale en del. Dog ikke så slemt som i Thailand. Så vi holdte begge et vågent øje med vejen og vores chauffør. Landskabet var dækket til med gummi, kakao og oliepalmer. I særdeleshed oilepalmerne fangede vores opmærksomhed, de var overalt.


En times tid senere ankom vi til Semporna. Byen i sig selv var ikke videre flatterende, egentlig på grænsen til at være ganske ulækker. Det lugtede væmmeligt og der var skrald over alt – og den egentlige grund til lugten. Men vi var selvfølgelige optimister, og fandt vore hotel, Sipidan In, som lå ganske centralt i byen. Vi fik vores værelse, og gik herefter på opdagelse i byen. Da vi havde planer om, at komme ud at snorkle selv samme dag.

Byen var som beskrevet ikke videre flatterende. Men på samme tid ganske interessant. Det var helt tydeligt at se diverse forskelle, især imellem rig og fattig. Byen var primært bestående af dykker-forretninger og små markeder hvor man solgte diverse skrammel, ’tøjforretninger’ som var gamle laser smidt i bunker. Meget forskelligt fra trygge Singapore. Men spændende.
Vi gik en god tur langs vandet og vendte tilbage til centrum igen, da vi desværre ikke kunne komme på snorkle-tur denne dag, da alle både sejler aftsted tidlig morgen. På vejen tilbage mod centrum fik vi øje på et fiskemarked. Som vi selvfølgelig lige ville se nærmere på.

Der var store, små, slimede, parterede, grønne, plettede og ganske sjove fisk. Som blev forhandlet af lokale søsigøjnere. Søsigøjnerne lever deres egen kultur på havet i forfaldne tråbåde og er meget fattige. Derfor var der ligeledes også en masse små børn som der tiggede. Da Lasse og jeg tilsyneladende stod noget ud af mængden, som de eneste med et europæisk-udseende, var vi hurtigt omsværmet af små forhutlede børn som der tiggede om penge. Vi besluttede os derfor at gå igen, da det simplethen var for hjerteskærende at se og høre.









Vi bevægede os i stedet op til et lille marked hvor de solgte de lækreste frugter og grøntsager. Synet af de lækre frugter og grøntsager, mindede os igen om, at det var på tide at finde noget mad. Men hvor pokker skulle man da finde noget at spise? Vi gik lidt og fandt en okay restaurant. På restauranten faldt vi over en brochure, som beskrev en bådtur, hvor man både ville se krododiller, ildfluer, fugle og næseaber. Ikke værst. Så vi besluttede os på at tage med på tur selv samme eftermiddag.

Vi kørte et lille stykke vej, hvorefter vi blev sat af midt ude i junglen. Vores guide fulgte os ned til vandet, og inden længe var vi ombord og ned langs floden for at finde de yderst sjældne næseaber som kun lever frit på Borneo.

Et billede vi har 'lånt' fra nettet
De er nu egentlig meget sjove de næseaber, sjove ser de i hvert fald ud. Han næseaben har en kæmpetud, der kan blive næsten 20 cm lang. Den hænger og dasker ned foran munden på ham, så han bliver nødt til at holde den til side, når han skal spise. Når hannen bliver vred, svulmer kæmpe næsen op og bliver ildrød. Er der fare på færde udstøder han høje advarselstrut, hvilket får tuden til at stritte lige ud i luften. Pga. den store tud og tykke mave har folk på Borneo kaldt næseaben for ’hollænderen’. 
Hunnerne synes, at hannernes næse er meget flotte og tiltrækkende (heldigvis). Hanner med stor næse får de fleste hunner.
Grunden til at næseaberne har så stor en mave er, at de lever af blade. Blade er svære at fordøje, og derfor må aberne proppe sig med store mængder (forstil dig, at du skulle leve af rucola-salat!). Derfor ligger næseaberne og slår mave det meste af dagen. Når de fordøjer, får de så meget gas i maven at maveskindet bliver splittet ud, som var de gravide. Næseaber kan faktisk ikke tåle at spise modne frugter. Det ville give dem så meget luft i maven, at de ville kunne dø af det.

Efter omkring to timerssejlads har vi endnu ikke set skyggen af en næseabe, og næsen hænger lidt mens vi nyder selve turen i regnskoven. Vores guide giver det et ekstra forsøg og endelig ser vi dem lege oppe i trækronerne. Vi var ikke tæt på, men der var ingen tvivl: Det var næseaber!









Tilfredse sejler vi videre, da næste stop er en lille ø, hvor vi skulle se flagermus (Stor Flagermus som de kaldes).  På vejen til øen så vi solnedgangen over junglen og vandet.


Efter at have stiftet bekendtskab med de største flagermus vi nogensinde havde set gik turen igen mod land, hvor der ventede os lidt aftensmad.
Tilbage på land fik vi serveret et palmeblad med en masse grillede stykker kød, ris og lidt sovs. Der var ingen af os der anede hvad vi spiste. Men det smagte herligt! Dog har jeg altid holdt på, at jeg ikke kunne fordrage blæksprutte, dog kunne Lasse så fortælle, at det store grønne og lidt brændte stykke kød var blæksprutte – sørens også, så kan jeg ikke bruge den længere!



Efter måltidet kørte vi igen tilbage til hotellet, og gik tidligt til ro, da vi skulle på dykkertur tidligt næste morgen.




Påskeferie på Borneo

D. 5/4-2012
Borneo - så bliver det ikke smukkere....
Påsken er atter kommet, og I denne lille ferie, skal Lasse og jeg en tur til Borneo. Vi havde planglagt os en aktiv ferie med både dykning og udforskelse i Borneos spetakulære dyreliv.
Borneo er verdens tredjestørste ø efter Grønland og Ny Guinea. Borneo omfatter et areal på 736.000 km² og er delt mellem Malaysia, Brunei og Indonesien. Størstedelen af øen er indonesisk (på indonesisk kaldes øen Kalimantan), og den omfatter de fire provinser Øst-Kalimantan, Syd-Kalimantan, Vest-Kalimantan og Central-Kalimantan. På øens nordside findes de to malaysiske delstater Sabah (vores ende destination) og Sarawaksamt øen Labuan.
Borneo er omgivet af Det Sydkinesiske Hav mod nord og nordvest, Suluhavet mod nordøst, Celebeshavet og Makassarstrædet mod øst, Javahavet mod syd og Karimatastrædet mod sydvest. Hvilket gør at Borneo især på nordvest siden er et paradis for dykkere, da riget under vandet skulle være intet mindre end fantastisk. Her kan man både opleve nemo fisk, små rev-hajer (ganske ufarlige) og kæmpe skildpadder.
Borneo har et tropisk klima med en frodig vegetation og med nogle af verdens største regnskovsområder. Der er derfor et yderst varieret dyreliv at finde, hvilket passer Hr. og Fru Dyreliv ganske godt. Hvis man er heldig kan man støde ind i elefanter, sumatra-næsehorn, leoparder, orangutang, næseaber og pytonslanger.
Vi ankom torsdag aften til Kota Kinabalu, hvor vi havde booket os et hotelværelse for en enkelt nat. Da vi skulle flyve til Semporna på østsiden tidligt næste morgen…


New Zealand


D. 1/4 - 2012

New Zealand er et fantastisk dejligt land. Kendt for sin fantastiske smukke natur, en blanding af det bedste der findes i Norge og Sverige med Island blandet med i mixet, med bjerge, søer, klipper, gletchere, varme kilder, lækre sandstrande og vulkaner, de enormt varierede landskaber ligger ikke langt fra hinanden. Landet er også kendt for at have 40 millioner får der langt overstiger befolkning på kun 4 millioner mennesker. Befolkningen på New Zealand er primært af Europæisk afstamning, men Maorierne der var den oprindelige befolkning udgør fortsat 20% af befolkningen i dag.



Geografisk set ligger New Zealand extremt isoleret med mere end 2000 km til sin nærmeste nabo Australien på den anden side af det Tazmanske hav og Antarktis som den nærmeste sydlige nabo. Da New Zealand ligger syd for ækvator er deres årstider helt på hovedet af hvad vi er vant til i Danmark, så det var således efterår da jeg besøgte New Zealand helt sjovt man kunne se bladene på træerne skifte farve. Fra juni af og frem til august er det vinter i New Zealand og således muligt at tage på skiferie i sin sommerferie. New Zealand ligger ligesom Filippinerne på det der kaldes ”Ring of Fire” eller Ildringen på dansk der er en betegnelse for det bælte af  vulkaner, der ligger rundt langs de asiatiske og amerikanske stillehavskyster. Forkastningerne i området er hjemsted for hovedparten af verdens aktive vulkaner så omkring 90% af alle verdens jordskælv og vulkanudbrud finder sted i bæltet.
Flyveturen til New Zealand fra Singapore varede også 14 timer i luften med stop-over i Auckland da jeg skulle ned til hovedstaden Wellington.



New Zealand består af en nordø og en sydø, med Auckland (1,2 million indbyggere) og Wellington som de største byer på nordøen og Christchurch på Sydøen. Wellington er New Zealands anden største by med ca. 400.000 indbyggere, og er verdens mest sydlige hovedstad. Øen er også kendt for sin film produktion særligt i Wellington (kendt som ”Wellywood”), der er Peter Jacksons hjemby, som man blandt andet kan se på film i Ringenes Herre og Hobitten der udkommer til December. Wellington er en rigtig dejlig og hyggelig by med sporvogne der har en smuk beliggenhed rundt ved den kuperede kyst der har fungeret som en naturlig havn op gennem historien. Wellington var et dejligt besøg og New Zealændere eller ”Kiwier” som de kalder dem selv er simpelthen nogle af verdens rareste mennesker.



Efter et par dage i Wellington tog jeg flyveren videre til Christchurch, det hotel som der var bookrt var dog lukket. Dette var der en naturlig forklaring på idet at Christchurch var blevet ramt af et voldsomt jordskælv tilbage i Februar 2011 der målte 6,3 på richter scalaen hvor 185 mennesker mistede livet. Her lidt over et år efter jordskælvet er meget af byen fortsat lukket ned idet centrum af Christchruch blev hårdest ramt af jordskælvet og det er her at de største hoteller i byen er beliggende. Omkring 50% af bygningerne i centrum skal nedrives og resten kræver en massiv genopbygning hvis de skal få lov til at blive stående baseret på de skærpede krav i byggelovgivningen efter jordskælvet. Denne skærpelse skyldes særligt at over 115 mennesker omkom i en enkelt bygning Canterbury Television (CTV) building der var en bygning i seks etager der faldt fuldstændigt sammen under jordskælvet og efterfølgende ramt af en voldsom brand. Således er centrum af Christchurch i dag spærret fuldstændigt af for uvedkommende og jeg løb en tur ned forbi centrum hvor man kunne se den spøgelsesby der stadig står der og minder en om det der skete for lidt over et år siden. Heldigvis havde alle indbyggerne i byen jordskælvsforsikring så alt skal nok blive genopbygget og byrådet arbejder med muligheden for at have en ny chance til at optimere indfrastrukturen i byen. Domkirken i Christchruch der er en meget smuk kirke bygget i det 19-århundrede mistede sit tårn under jordskælvet og kirken vil blive enormt dyr at genopbygge og vil muligvis blive delvist nedrevet, det er netop blevet vedtaget at den Japanske arkitekt Shigeru Ban skal bygge en midlertid Domkirke i Christchurch ud af pap med plads til over 700 mennesker indtil det er muligt at designe og bygge en ny permanent domkirke i byen ( http://edition.cnn.com/2012/04/21/world/asia/christchurch-cardboard/index.html).

Så jeg fandt mig et andet hotel i byen udenfor centrum hvor der var lidt forskellige restaurenter der havde åbnet op og fik mig en rigtig lækker middag om aftenen med lam og en lækker New Zealands Pinot Nior rødvin, inden jeg dagen efter tog flyveren hjem til Singapore. På vejen hjem fik jeg set Australien fra luften der egentligt bare ligner en orange tennisbane fra luften.